Spinale Segment Massage

Spinale Segment Massage

De medische benaming voor bindweefselmassage is Spinale Segment Massage. In dit woord vinden we de basis terug waaruit de zienswijze van deze massagevorm bestaat.


Bindweefselmassage wordt gegeven in de bindweefsellaag van de huid en is een vorm van massage, welke niet geheel pijnloos is. Er worden prikkels toegediend aan het zenuwstelsel.


De huid met het onderliggende bindweefsel en fascie worden als een reflexzone voor een bepaald segment gebruik. Het geeft een rek in het bindweefsel dat als een scherpe, snijdende pijnprikkel wordt ervaren.


Bij de embryonale ontwikkeling ontstaat al heel vroeg in de ontwikkeling het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel vloeit samen met de ontwikkeling van andere weefsels zoals, orgaan (viscerotoom), skelet (sclerotoom), spier (myotoom) en huid (dermatoom). Daardoor ontstaat een segmentale opbouw van het lichaam. Vanuit het ruggenmerg ontspringen 31 tot 32 paar ruggenmergzenuwen, welke contact met andere structuren hebben in het lichaam. Alle structuren die uiteindelijk met één paar ruggenmergzenuwen zijn verbonden wordt een metameer genoemd en vormt een segment.


Een mooi voorbeeld is gordelroos, waarbij de zenuwuiteinden in de huid ontsteken.


De Massage beïnvloed de neurogene wisselwerking tussen de inwendige organen en weefsels aan het lichaamsoppervlak. Het maakt gebruik van het gevolg dat een stoornis of pijnklacht in een van de weefselstructuren van een segment, invloed kan hebben op de andere weefselstructuren van hetzelfde segment.


Een stoornis in de maag, kan merkbaar zijn in een spier en de huid van hetzelfde segment. Ook kunnen spieren strakker en stugger aanvoelen, door een verstoring in het segment. Door behandeling van de huid, vindt er een afname plaats van zwellingen en verstoringen en uiteindelijk pijnverlichting in het segment.


Na een blessure kan het ook zijn dat pijnklachten langer aanhouden. Indien pijnklachten langer dan 6 maanden aanwezig blijven, kan het zijn dat er in het betreffende segment een cyclus van prikkelingen door het centrale zenuwstelsel blijft ontstaan en zo het segment verstoort. Ook hier kan bindweefselmassage misschien uitkomst bieden, door het zenuwstelsel als ware te resetten.


Ook onze emotionele staat kan zeker van invloed zijn op allerlei neurogene processen, het lichaam probeert steeds opnieuw zichzelf aan te passen aan de gevraagde situatie en zal steeds op zoek gaan naar een beter evenwicht. Ons zenuwstel is dan ook opgesplitst uit een gedeelte die ervoor zorgt dat wij klaar zijn voor actie en een gedeelte die ervoor zorgt dat we kunnen herstellen. Soms is de balans tussen deze 2 delen ernstig verstoort, waardoor het zenuwstelsel bepaalde stoffen blijft produceren die neveneffecten veroorzaken in ons lichaam. Een voorbeeld is ontstekingachtige verschijnselen, maagzweer, door een overmatige productie van corticosteroïd


 


 

Tens is een zachte manier voor het desentiseren voor een geirriteerd segment. De zachte electrische impulsen worden als aangenaamd en ontspannend ervaren. Belt u ons gerust voor informatie of u kunt ons ook mailen.


Pijnbehandeling met Tens

Cosmetisch consult bindweefselmassage

Tevens zorgt bindweefselmassage ook voor een goede doorbloeding van de huid en kan daarom goed worden toegepast bij cellulitis en littekenweefsel. Er kan gebruik worden gemaakt van een cup.


Bindweefselmassage kan worden geboekt als een zelfstandig consult, maar is ook een onderdeel van de behandeltechniek van de Neuromusculaire Therapie. Een strippenkaart voor cellulitis en littekenbehandelingen is mogelijk.


De behandeling voor cellulitis wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar!