Fascia therapie

FASCINERENDE FASCIE’’

Fascie krijgt steeds meer aandacht van wetenschappers en therapeuten wereldwijd. 


“Fascia” is het bindweefsel waarmee heel het lichaam doorweven is.


98% van ons lichaam bestaat uit bindweefsel. Tot 1980 werd het bindweefsel als een “opvullend” en “ondersteunend” weefsel beschouwd.


Het verhinderde zelfs de anatomicus een duidelijk beeld te krijgen van de topografische ligging van de lichaamstructuren: bij anatomische dissectie werd zoveel mogelijk weggesneden en verwijderd om een juist beeld te krijgen van het lichaam.


Men is tot de ontdekking gekomen dat de fascia een belangrijke rol speelt in het lichamelijk en geestelijk functioneren, een rol die evenwaardig is aan die van de andere grote systemen.


Samen met het autonoom zenuwstelsel en het hormonaal stelsel beïnvloedt het de graad van spierspanning, het bewegingspatroon, de bloedcirculatie, de hormoonhuishouding, het stresssysteem, het humeur, de manier van emotioneel reageren, het denken en bijgevolg ook het gedrag. Het lijkt dan ook niet onlogisch dat de fascia een sleutelpositie inneemt in het ontstaan van allerhande klachten en aandoeningen.


Vast staat wel dat de fascie een cruciale rol kan spelen bij disfunctieproblemen en pathologie. 


Ergon IASTM Technique is een innovatieve therapeutische behandelmethode voor neuro-musculoskeletale pathologieën.


Met behulp van speciaal ontworpen klinische instrumenten wordt het littekenweefsel en de fasciale beperkingen in zachte weefsels (spieren, gewrichtsbanden, pezen, fascia en zenuwen) behandeld. Het is gebaseerd op de theorie van myofasciale meridianen (Thomas Myers, Ida Rolf).


De ERGON Soft Tissue Technique wordt toegepast op specifieke punten met weefsel restricties en fasciale verklevingen langs de fasciale meridianen: wanneer deze zijn opgegeven verbetert de functionaliteit na een aantal behandelingen.


De Ergon “Soft Tissue” Technique wordt uitgevoerd met ERGON instrumenten om

  • los littekenweefsel, verklevingen en fasciale stijfheid te detecteren en los te maken
  • lokaal verhogen van weefselperfusie
  • spiertonus en spierpijn te verminderen
  • Range of Motion van gewrichten te herstellen
  • weefselherstel te verbeteren door het activeren van aanmaak van fibroblasten